Maurice Blommaert werd in de Nijverheidsschool te Gent opgeleid in een nieuwe branche: installateur elektrische installaties

Het ouderlijke huis van Maurice Blommaert te Horebeke, recht tegenover het protestants kerkje op Korsele

Het eerste magazijn van de firma Blommaaert, het gebouw rechts van de tweewoonst.

Dit nieuwe bedrijfsgebouw werd in 1969 opgetrokken. Het bestond uit een bureelruimte en een magazijn.

De vloot van Blommaert BVBA rond het jaar 2000

 

home > Historiek > Geschiedenis

Geschiedenis

Het begon allemaal zo'n 75 jaar geleden...

Maurice Blommaert behaalde zijn diploma van paswerker en van "Geleider van elektrische inrichtingen" in 1923. Na zijn legerdienst (klas '24) begon hij met zijn broer Lucien met het plaatsen van elektrische verlichting. We zijn 1925 en het gebruik van elektriciteit voor verlichting is nieuw, alles moet nog gebeuren en de ervaring moet je zelf opdoen. De elektriciteit doet volop zijn intrede op het platteland, niet alleen voor verlichting maar weldra ook voor drijfkracht voor machines en pompen.

In 1930 besluit Maurice alleen verder te gaan, zijn broer Lucien gaat zich in Ronse vestigen. De brouwerij Roman, dan in volle uitbreiding, is een van zijn beste klanten, en blijft dat ook gedurende de volgende 30 jaar.
In 1935 is het idyllisch boerderijtje waar Maurice woont met vrouw en (toen) 3 kinderen tegenover de protestantse kerk te St-Maria-Horebeke te klein geworden. Hij verhuist naar een groter huis met werkplaats.

1940-44: de oorlog...

Het zijn 4 jaar van overleven, maar er wordt verder gewerkt met de beperkte middelen van het ogenblik. In 1945 werkt Maurice met een broer en nog een werknemer mee aan de heropbouw maar de materialen zijn nog schaars.

1954: Zoon Felix Blommaert komt in de zaak

Het werkhuis wordt uitgebreid en de zaken worden gediversifieerd, naast elektriciteit nemen sanitaire installaties steeds meer werk in beslag.

1961: Zoon Gilbert Blommaert sluit zich aan

Zijn studies en de opgedane werkervaring sluiten goed aan bij de doelstellingen van het bedrijf. De plannen worden meer gericht naar de bouwsector die in volle uitbreiding is. De snelle evolutie van nieuwe materialen en technieken wordt op de voet gevolgd, steeds met de bedoeling technisch up-to-date te zijn, maar vooral om kwaliteit te leveren. Het personeelsbestand is al gestegen tot 7 werknemers.

1968: omvorming van de zaak tot PVBA Blommaert & Zonen

De tweede generatie neemt het stuur in handen, De afdeling centrale verwarming neemt een steeds groter deel van de activiteiten in beslag.

1970: een nieuw bedrijfsgebouw

Op enkele honderden meter van het oude werkhuis verrijst een nieuwe werkplaats met moderne kantoren. De computer doet zijn intrede in de boekhouding en in het gehele bedrijfsbeheer. Het werknemers bestand is intussen opgelopen tot 10.

1970-1980: groei!

De economie draait goed, de bouw zit in de lift en de huizen zijn nu voorzien van alle moderne comfort. Maar het idee van vader Maurice, dat men kwaliteit niet kan delegeren zet aan tot een geleidelijke groei. Goed opgeleid personeel en kwaliteitsmaterialen zijn nog steeds het devies.

1993: de derde generatie neemt het roer over

Gilbert laat zijn rechten over aan Dirk (de zoon van Felix) maar blijft nog zaakvoerder. De overgang gebeurt geleidelijk en de gouden regel van service en kwaliteit blijft gelden!

1995: Felix trekt zich terug

Na 40 jaar de hele week, maar ook het weekend, klaar te hebben gestaan en na enkele honderd duizenden kilometers op weg te zijn geweest van klant naar klant, is het mooi geweest. Felix houd zich nog steeds ter beschikking van de firma "wanneer het nodig is". De prioriteiten worden verschoven.

1998: Gilbert 60 jaar

Na een mooie carriëre, waarbij een arbeidsdag vroeg begon en meestal laat eindigde, en vaak in het weekend werd verder gezet, besluit Gilbert zijn werkend leven. Tijd voor nieuwe dingen!

Dat jaar worden de activiteiten, het personeel en het materieel van een firma gespecialiseerd in het reinigen van verwarmingsinstallaties en schoorstenen overgenomen. Deze nieuwe afdeling is nu al uitgegroeid tot 2 ploegen.

Bij het begin van de 20e eeuw

Onder leiding van Dirk Blommaert biedt de BVBA Blommaert een volledige waaier van technieken en diensten voor de bouwsector aan, 3 afdelingen werden opgericht:

  • Installatie (sanitair, elektriciteit en centrale verwarming)
  • Onderhoud (verwarmingsinstallaties, schoorsteenvegen, het reinigen van industriële stoomketels en de controle van mazouttanks)
  • Service 24u/24 (permanente hersteldienst)
    Maar de vierde generatie dient zich al aan!

Top